Thule

En ny kärlek funnen i det regniga islandet, och denhär gången inte enhäst utan en öl! Thule var namnet på denna skönhet ni kan skåda på bilden nedan B-)



Ölen är mkt god här!


Raudur

Fick rida en "ny" häst idag, ett fuxsto som är här på träning =) trevligt med lite nya krafter under sadeln, som jag faktiskt använde för en gångs skull, och testa sig fram med nåt nytt.
Hon var iaf väldigt intressant, mkt spänd häst med små och korta steg. Kan bli riktigt fin om hon spänner av lite och länger på steget. Jobbade med att få henne lite mer framåt-neråt så hon åtminstone längde överlinjen lite, och hon travade riktigt fint mot slutet faktiskt =) Annars är väl tölten hennes bästa gångart. Men det bästa med henne är nog att hon är fux hehe

Barbacka!

Fasen vad det är bra att rida barbacka. Ska sluta använda sadel tror jag =P eller nä, men det är bra härligt iaf. Var ute med Glotti en sväng utan sadel nämligen, och utan hjälm duktig som man är. Har blivit väldigt slarvig med det på sistone och har faktiskt ingen aning hur man är funtad då. Är väl som alla säger att man inte har nåt att vara rädd om då. Nä, men måste verkligen skärpa mig med hjälmen för det är helt sjuk terräng här. Man dör nog om man ramlar av, även fast hästarna är små.

Annars begav jag mig ut i hästhagen till de hästar som inte är inne i stallet för träning, utan som ska gå ute i vinter, och fotade lite. Valde då denna med särskilt till alla som kallat mig huskyögat e.d. för här har vi då ett öga som är blåare minsann.

checka ögat, amaaaazing


Hästvallning

Bestämde oss för att ta och valla hem alla hästarna som gått ovanför huset. De skulle avmaskas och fölen med sina mammor skulle i en annan hage. Såhär såg det då alltså ut när alla var hemma i samma hage:

Här är då runt 50 hästar som alla ska har blivit avmaskade och grejjade

Många fina hästar var det, och jobbigt att hålla ordning på alla när de skulle delas på. Alla tillhör inte Eyjolfúr och Johanna, utan de har haft hästarna tillsammans med grannen hela sommaren. Det gällde alltså att dela på dem =P

Jaja, klantade mig en del på vägen in från stallet idag. Det var kolsvart och jag fick chansa mig igenom första grinden, och sen är det typ 100 m tills det kommer en tråd till hästhagen och kanske 2 meter efter den kommer ett fårstaket. Det gäller alltså att veta ungefär när man ska lyfta på benen och inte. Det lyckades jag inge vidare med iaf x) Första tråden - smack rakt in i den och fick en stöt i mina dyngsura ridbyxor. Andra staketet - pang rakt in, men utan el som tur var! Inte kul när det är så mörkt, och det är därför jag längtar efter snön så mkt. Det blir väldigt mkt ljusare då =)

men nu äre godnatt för min del! Goða nót

Lördag

Lördag idag, och Johanna kom hem för ett tag sen. Då blev det go'middag och sen tårtan som jag och Eyjolfúr fixade till tidigare idag =) mumma!!

Annars var vi in till Borganes idag eftersom vi behövde handla mat, och jag behövde skaffa nya skor. De andra gick sönder när jag och Glotti var ute och vallade får. Ingen aning om hur, men hela sulan lossnade o.O

Jag och Glottí vallar får tralalala

Jag och Glottí på en långtur och letar bortsprungna får på andra sidan berget. Några hittade vi, och sen kom Eyjolfúr med en till grupp som vi fick hem. (utan att springa igenom ngt staket) Fattas dock fortfarande får, men de kommer fram när alla andra tar in sina. De har gått till fel flock med andra ord =P



Hästen som gick ner sig i nåt form av träsk.

Här är den lille stackaren som gick ner sig i vattenhålet eller vad det nu var. Bilden tagen dagen efter händelsen, så han kunde iaf hålla huvudet uppe! Stackars liten säger jag bara =(
Kan ju tillägga att hästen är kritvit i vanliga fall.

Fåren

Var ute och red i säkert 4 timmar igår när vi skulle hämta hem de resterande fåren som gått över berget. Ridning, ridning och åter ridning för att hitta de jäklarna. Iaf så hittade vi två grupper får som vi vallade upp till stängslet som delar av det hela i hopp om att de skulle hitta hem själva, vilket de gjorde.

Vi ruschade hem för hästbyte och för att plocka upp en man, Guli, som skulle med till nästa ställe där han också hade får. Vi utgick från Eyjolfúrs föräldragård, och Eyjolfúr själv, Guli och hans mamma drog iväg upp över berget där för att valla de som var där, och jag tillsammans med Eyjolfúrs pappa red mot Hellubaer där det fanns en grupp får. Jag vallade de hela vägen hem, och vände sedan om och mötte upp nästa grupp får som jag lika smidigt tänkte ta hem.
Men så blev det inte riktigt...
De jävlarna fick för sig att dra igenom stängslet alldelens innan där de egentligen skulle gått in, och fastnade såklart i taggtråden -.- De kämpade för att komma loss, utan att lyckas så jag kunde ju såklart inte bara se på. Band fast hästen i en stolpe, eftersom det tydligen inte finns några träd här, och slet som en oxe för att slita loss tråden från ullen. Några fick lite sår här och där, men värst var nog mina händer och min jacka x) jaja, smällar man får ta.

Om vi nu ska fortsätta historien, så hände följande. Jag springer in med hästen i stallet, och sedan tillbaka för att hålla koll på att nästa fårgrupp inte får samma öde tillmötes genom det redan sönderrivna staketet. Står där i...en halvtimme och började fundera om de ens hittade några får, så jag ringer till Eyjolfúr och frågar vart de är. Det visar sig ha hänt en olycka där också med Guli's häst. Den gick ner sig i nåt geggigt surhål eller nåt och var täckt av gyttja och dyligt fullkomligt från örontopparna ner till hovarna =O stackars lilla hästen hade inte kommit loss och var helt urpumpad och bara stod och skakade. Hon fick iaf massa filtar på och stannade kvar i vårat stall och kommer nog så göra ett tag till. Stackars liten...
minst sagt händelserik dag!

sov gott allesammans, för det kommer jag iaf göra med min stackars förkyldning B-)

Pippi....

Jahapp, då har man ett nytt smeknamn då! Nämligen pippi, och varför undrar då ni? jo, för att Lína Langsokkur är pippi långstrump på Isländska -.-
En man som heter Palli brukar komma förbi ibland, och han kallar mig alltid för pippi när han ser mig. jätteroligt smeknamn...eller inte! haha

Helg!

Sådärja, då var helgen slut då. Johanna har varit hemma och typ bara suttit och pluggat, stackarn! Åkte till en stad i närheten som hade npn slags konsert i ett ridhus, men gick det blev inte att jag gick in ens haha x) Hittade några roliga grabbar utanför som jag stod och pratade med i typ en timme och sen tyckte vi det kändes lite försent att gå in. Det hela skulle sluta kl 2 och tror vi stod där till kanske halv 1. jaja, många trevliga människor finns det iaf.

Sen har jag blivit sjukt förtjust i "islandströjorna" som 80% av befolkningen använder. Vill verkligen skaffa mig en sån =D dom är hur söta som helst!!

Heeestar

Sådärja, nytillkommen kärlek i stallet minsann! MUMMA säger jag bara till denna lilla känsliga fuxdam. Alldelens perfekt och precis i min smak =3 och sicka gångarter också, som om det inte var nog ändå!

ingen aning om vad hon hetr däremot -.-

Nä, annars är Johanna hemma över helgen nu men kommer inte ha tid till att "hästa" med mig eftersom hon har mkt att göra med skolan nu som måste vara klart på Måndag. Menmen, hon kommer väl hem fler gånger antar jag! Har jobbat med 4 hästar vid handen idag i skjulet, och med tanke på vädret så höll vi oss faktiskt inne mest hela dan =P Regn och storm som vanligt... börjar förstå varför jag skulle ha varma och regntäta kläder med mig faktiskt.

regn+storm

Börjar vänja mig vid vädret här, alltså regn, regn, storm, regn och lite mer storm och regn. menmen, det hade ju faktiskt kunnat vara värre! Annars fortsätter fårvallandet, hästtränandet som vanligt och jag har ont i foten ohyeah

Idag blev det även lite "hästvallning" på schemat när Eyjolfúrs föräldrar skulle hämta hem 3 st. De ville då alltså inte gå från gården, så vi kämpade ett tag med att få dem ur hagen. När vi väl lyckats med det så sprang de åt fel håll ute på vägen -.- menmen, jag tog fram mina sprinterkunskaper och sprang genom hagen ovanför så jag kom före dem ute på vägen igen där Eyjolfúrs mamma stod med bilen. Vi lyckades då vända dem iaf. Men lite konstigt sätt att flytta hästar på är det allt =P lösa springandes på vägen, skulle inte för nåt i världen funka hemma haha



Vägning av lam

Igår var det dags för vägning av lamen, och det var ju runt 80 st så det tog ett tag! Då fick jag sitta som sekreterare och anteckna deras nummer och sedan skriva vikten när Eyjolfúr hade vägt dem. Sen skulle jag kolla upp i en får-bok och se deras "blup" så vi kunde bestämma vilka tackor som skulle vara kvar och vilka som skulle till slakt. Sen idag fick jag sätta mig och skriva in allt i den rätta boken =)

I övrigt så var det 5 minus igår morse när vi skulle upp till hästarna, gaaaanska kallt om man säger så. Både mössa och vantar på och till och med långfillingarna drog jag på mig. Och det gör jag inte utan anledning! kallt kallt

Mästerkock

Jag måste bara säga det, att det bästa hittills med att åka hit var att komma till en mästerkock! Underbar mat varje dag - jag kommer fasen gå upp i vikt av dethär =3 mummma!!!!

Annars var vi på besök hos Eyjolfúrs syster igår och tog med oss lite go'fika och satt där ett tag. Hon hade tre barn, en liten son på kanske 10-12 år, en dotter på runt 17-18 och en äldre son på typ 20? nä, ingen aning faktiskt men iaf runt min ålder. Var riktigt trevligt att träffa lite folk =) även om alla inte är så bra på engelska så förstår man varandra ändå, för isländskan är inte så svår att förstå faktiskt när man kan lite småord.

Idag har vi lagt på massa grus i både "ridhuset" och rundcorallen så jag har lite ont i musklerna i armarna efter allt skottande hehe. Det går nog över dock! Vad som inte verkar gå över är min förbannade fot som faktiskt ständigt gör ont, bara fråga om mer eller mindre. Och nu är det mer, om man säger så.

Lauki, lillhingsten fick också ett litet NH pass i "ridhuset" idag, gick suuper och han är så himla duktig! Och med "ridhuset" menar jag del den av skjulet vid stallet där vi brukar vara och jobba med hästarna när det är dåligt väder. Kanon att ha när man just nu bor i den del av världen där det ständigt regnar och blåser, har jag insett! -.-

kärleken

Reimur my darling<3

Fredag, ninde dagen

Det är alltså 9:de dagen jag är här nu, och det känns nästan som att det skulle vara 9:de veckan eller nåt.
Mycket ridning har det varit, och mycket arbete med de nya hästarna som kommit på träning. Allt som vanligt med andra ord. Jag och hästen Reimur ska gifta oss har vi bestämt oss för nu, han friade till mig på stallgången idag och det var så himla romantiskt! Han hade dock ingen ring, men det må väl va hänt.. (Skrev HÄSTEN Reimur för att förhindra eventuell misstolkning) som tack för den varma gesten fick han en fläta i manen =3 vi är ungefär på samma nivå han och jag!

Annars skulle det ju vara riktigt kul att få prata med alla där hemma nån gång, så sätt igång att fixa skype nuuu! adda sen lina.egerstad, and let the talk begin så att säga.

Skype

Då har man fixat skype då, så alla som känner för att snacka med islänningen kan ju adda mig =) lina.egerstad

Annars rullar väl på som vanligt, ridning och hästträning och lite annat. Vädret är väl sådär,  väääldigt växlande och det snöade till och med häromdan. Eller det snöade ju inte på "vår nivå" utan på bergen runt om. Jättevackert var det!

Det snöade häromdan.

Hunden Kappi

Har funnit mig mitt livs kärlek i hunden Kappi tror jag. eller nä... hästen Reimur kanske, har inte riktigt bestämt mig än x) Men Kappi i alla fall är helt klockren! Följde med mig och Bilur ut på en ridtur idag, och jag behövde bara viska hans namn om det kom en bil eller nåt så stannade han och gick in på sidan. uuunderbart! kan jag tillägga att han är typ 7 månader gammal? bild här då:

Kappi på trappen till

Dag 5

Vi hade en liten vadslagning jag och Eyjolfúr om vem som skulle lära sig mest av varandras språk, vilket i mitt fall då blev isländskan. Så nu pluggas det vill jag lova! Kan massa hästord nu, och jag kan ju veckodagarna, räkna till 20, säga vad jag heter och hur gamal jag är och lite sånt =D Klart man är bäst lixom! Är dock inte den bästa på uttalet, men så länge man kan orden så räknas det väl?

Dagens sysslor: Valla hem får, med hästar såklart, som kommit på villovägar och som skulle in i fårhuset. Jag tog min nyfinne vän Bilur och Eyjolfúr en annan och så drog vi iväg på ställen jag inte ens skulle kunna fantisera om att rida på. Inte gå heller för den delen. Möjligtvis flyga om jag var en lite fågel eller nåt. Nä, men det var lite intressant terräng måste jag säga, och jag tror jag undrade där några gånger vad jag egentligen gett mig in på xD haha men jag överlevde!

Syssla nr 2: Hem för lunch och hästbyte, och sen ner till hagen på andra sidan vägen och hämta hem en flock hästar. Några fick bli av med dojjorna och några blev kvar inne. Och det var då jag såg mitt livs kärlek hehe, en vacker skimmel vid namn Reimur! kärlek till hästen säger jag bara =3 mm....



Reisli, Korpur och Bilur

bilden: Närmast har vi Reisli, musblacken Korpur och längst bort Bilur som var den som fick valla får idag!

Ridtur

Har ridit två hästar idag, en riktigt mummig som hette Bilur och hade uuunderbar tölt! Vi drog iväg en bit längs vägen för jag var lite nyfiken att titta på glaciären man kan se från köksförstret ibland (beroende på hur tät molnighet det är). När jag kom runt kurvan mot nästa gånd så kunde man se den ganska bra faktiskt, och det var lite grann då jag insåg varför jag valde att åka just hit! satan vad det kan vara vackert! Lite roligt att jag tyckte det också, för när jag kom hem igen och berättade det så skrattade de och sa att detdär bara var en pytteliten del av grunden till själva glaciären och att man bara kan se den när det är helt molnfritt i princip. Lite dum man kände sig då, men jaja, är man "invandrare" så är man B-)

Runt 2 tiden var det dags att hämta hem lite får som dragit iväg till fel ställe. Det är årlig insamling av oönskade får denna tid, för nu har alla varit på fjället och hämtat hem sina flockar vilket innebär att det inte bara var vi som saknade får. Det finns en typ insamlingsfålla en bit bort där alla släpper in fåren och sen får man själv sortera ut sina egna. Spännande att se minsann! Har också insett att det är väldigt mycket svenskar här, bor en till svensk tjej ett par gårdar bortanför oss och sen Johanna då. 2 Svenskar inom ett par kilometer alltså.

Jaja, efter det så drog jag ut med häst nr 2 som jag för närvarande inte kommer ihåg namnet på men som också var i snällaste laget. Dock väldigt passig, men gick rent emellanåt iaf =P Vi red åt motsatta hållet motför det jag och Bilur tog, för jag tänkte att man kunde ju utforska området lite! Hittade en stig längs ån som vi töltade fram på en bit och sen blev jag tvungen att stanna och fota lite. Ännu ett vackert naturställe lyckades jag hitta minsann! Nu när det har regnat så länge så rinner det vatten längs bergskammarna runt dalen där vi bor, och det ser även det riktigt vackert ut. Vilket ställe jag är på, jag säger då det! Vackra vyer vart man än vänder sig =) Bilder kommer!

hare gott allesammans, och förlåt för långa och svamliga inlägg!! hehe

Dag 2

Island har ett kargt landskap, glest mellan gårdarna och blåsigt och regnigt! Fördom bekräftad!
Annars är det bra här, och trevligt folk på gården. Isländsk öl är dessutom riktigt god och jag satt och snackade svenska med en snubbe igår som bor i närheten. Han hade tydligen haft en svensk fru och hade lärt sig lite på så vis. Dagens bästa vad nog mina försök till att lära mig isländska, vilket är ett språk med många intressanta versaler och uttal på dessa, som resulterade i att jag nästan kan räkna till 20! jubel och applåder!

Angående frågan om jag gjort nån nytta än? Tja...jag har putsat och smörjt alla sadlar och träns, vilket var ett antal med tanke på att det är 50 hästar på gården och det är tydligen runt 20 som ska igång på träning snart. btw så heter sadel Hnakkur och träns Beisli om man får skryta lite med språkkunskaperna B-)
ha ett bra liv allesammans så återkommer jag med mer inom kort!

hestar

RSS 2.0